• GCEconomou & Associates

Συνέντευξη του κ. Γεωργίου Οικονόμου

Updated: Jun 3, 2022

Συνέντευξη στον Διονύση Πολίτη στο LibertyPress

Ο πρόεδρος του Αmerican Hellenic Institute κύριος Γεώργιος Οικονόμου, μας μιλάει για τη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της δικηγορίας αλλά και για τη θητεία του ως Πρόεδρος του AHI, ως ειδικός στις διεθνείς σχέσεις μας παρουσιάζει την κατάσταση που έχει προκύψει μετά τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας πείτε την πορεία σας στο χώρο της Δικηγορίας όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν στιγμές που σας έχουν χαράξει και θα θέλατε να τις μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας; Είστε πρόεδρος του American Hellenic Institute στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι δραστηριότητές του; Τι συμβολίζει το AHI για εσάς; Πώς είναι η σχέση σας με τον Nick Larigaki;

Έχω σπουδάσει νομικά στο Λονδίνο και έγινα Άγγλος δικηγόρος το 1965. Επέστρεψα στην Κύπρο το 1967. Αρχικώς εδικηγόρησα στην Αμμόχωστο μέχρι το 1974 όταν κατελήφθη η πόλη από τους Τούρκους και οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν.

Στη συνέχεια ήμουν από τους ιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας Χρύσης Δημητριάδης & Σία και ανέλαβα το γραφείο της εταιρείας στον Πειραιά.

Το 1994 έγινα Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Το 2005, σύμφωνα με το καταστατικό της δικηγορικής εταιρείας συνταξιοδοτήθηκα και από την εταιρεία και από τον δικηγορικό σύλλογο Κύπρου, παρέμεινα όμως εν ενεργεία Δικηγόρος στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά άνοιξα Γραφείο στην Αθήνα με την επωνυμία Γ.Κ. Οικονόμου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, όπου εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Στην Αμμόχωστο είχα ασχοληθεί με γενική Δικηγορία, στον Πειραιά ασχολήθηκα αρχικώς με την ναυτιλία, από νηολογήσεις μέχρι ναυλοσύμφωνα, χρηματοδοτήσεις, απαιτήσεις, κατασχέσεις, συμπράξεις καθώς και με ναυτιλιακές διαιτησίες στο Λονδίνο. Έχω συνεργαστεί με πολύ γνωστά δικηγορικά γραφεία κυρίως της Αγγλίας και έχω συμβουλεύσει μεγάλες ναυτιλιακές τράπεζες ανά την υφήλιο.

Με τον καιρό ο κύκλος των ασχολιών διευρύνθη και με νέα αντικείμενα όπως εμπορικό δίκαιο, χρηματοπιστωτικό, φορολογικό προγραμματισμό, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αστικές διαφορές, και μέσω συνεργατών, ποινικό. Έχω ταξιδεύσει σε όλο σχεδόν τον κόσμο για θέματα του αντικειμένου μου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ 2010 και 2015 είχα ασχοληθεί ως Πρόεδρος Διαιτητικού Δικαστηρίου με τις διαφορές μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Παραχωρησιούχων για τις κύριες εθνικές οδούς όπως π.χ. «ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε», «ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε.», «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Από το 2010 και μετά επροσπάθησα να βοηθήσω την Κύπρο να γίνει Κέντρο Επιλύσεως Διαφορών της ευρύτερης περιοχής, συνέταξα σχετικούς κανονισμούς προς χρήση από τα Επιμελητήρια Διαιτησίας τα οποία και ενεκρίθησαν από την Uncitral (Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο) που εδρεύει στην Αυστρία, διοργάνωνα δύο φορές τον χρόνο συνέδρια με ομιλητές διεθνείς προσωπικότητες και εβοήθησα στην σύνταξη της σχετικής Κυπριακής νομοθεσίας για διεθνείς διαιτησίες.

Στο παρελθόν αρθρογραφούσα σε εξειδικευμένα περιοδικά για διάφορα θέματα όπως για φορολογικούς παραδείσους, νηολόγια και νηολογήσεις πλοίων, θέματα διαιτησίας, ναυτιλίας, υδρογονανθράκων, ανταγωνισμού, Ευρωπαϊκού δικαίου και Χρηματιστηρίου.

Εκτός από εξειδικευμένα νομικά θέματα, αρθρογραφώ συστηματικά για τρέχοντα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, κυρίως γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις και εφημερίδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στην Αθήνα, στην Πατρίδα του Πύργου Ηλείας, στην ελληνική έκδοση του Foreign Affairs, στο περιοδικό Maritime Intelligence και στην Εφημερίδα Maritime Economies.

Ασχολούμαι με το American Hellenic Institute από το 2000 όταν Πρόεδρος του παραρτήματος Ελλάδας ήταν ο μ. Κώστας Ιωάννου, ο οποίος εκ παραλλήλου ήταν και Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Είχα γνωρίσει τότε τον εμβληματικό Eugene Rossides, τον δημιουργό του ΑΗΙ, ο οποίος ενώ ήταν Υφυπουργός στην κυβέρνηση Nixon των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969, και συνεταίρος σ’ ένα από τα top δικηγορικά Γραφεία, με την Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τα εγκατέλειψε όλα και αφοσιώθηκε στα δίκαια του Ελληνισμού.

Κατόρθωσε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω παρανόμου χρήσεως κατά την εισβολή στην Κύπρο αμερικανικού οπλισμού, κυρώσεις που διατηρήθηκαν μέχρι το 1980 όταν ανέλαβε Πρόεδρος ο Jimmy Carter και ήρε τις κυρώσεις.

Έκτοτε ο Eugene και κατ’ επέκταση το ΑΗΙ αγωνίζεται υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού με κύριο όπλο την νομότυπη χρήση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το έργο του Eugene και κατ’ επέκταση του ΑΗΙ έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική πολιτεία. Ο ίδιος έχει εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας και το 2004 έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Eugene είναι σήμερα πλήρης ημερών και την θέση του Πρόεδρου του ΑΗΙ κατέλαβε ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Nick Larigakis. Ο Nick απεδείχθη άξιος συνεχιστής του έργου του Eugene ως εκτελεστικός Πρόεδρος του ΑΗΙ. Είναι αεικίνητος και ενεργητικότατος, και δεν φείδεται κούρασης ή προσωπικής ταλαιπωρίας στην προσπάθεια να προωθήσει τους σκοπούς του ΑΗΙ.

112 views0 comments